Strmičani Gavrilu u čast

Zavičajno udruženje “Strmička parohija” iz Beograda organizuje odlazak svojih članova i svih drugih koji to žele u Bosansko Grahovo na veliku proslavu Vidovdana. Inače, tog dana 28. juna u Obljaju kod Bosanskog Grahova, biće otvorena obnovljena rodna kuća Gavrila Principa. U Gavrilovoj rodnoj kući od 1964. pa sve do avgusta 1995. godine bio je muzej posvijećen hrabrom Grahovljaku. U paljenju Bosanskog Grahova 5. avgusta 1995. godine stradao je i ovaj značajni kulturno istorijski spomenik u Obljaju. Povodom 100 godina početka Prvog svjetskog rata u Grahovu i Obljaju biće organizovano niz manifestacija, na kojima će se besjediti o tim danima, igrati kola i pjevati ojkačke pjesme. Autobus u organizaciji zavicajnog udruzenja “Strmička parohija” kreće iz Beograda u kasnim večernjim satima 27. Juna, a dolazi u Bosansko Grahovo u subotu 28.juna u jutarnjim satima. Poslije programa u Obljaju i Bosanskom Grahovu, Strmičani će se uputiti preko Derala i granice kućama u Strmicu, gdje će boraviti i u nedjelju 29. juna, kada se u večernjim satima vraćaju u Beograd. Prijave zainteresovanih mogu se obaviti kod Jovane Kovrlije na broj telefona:  +381 64 5014 568
Udruženje poziva sve Strmičane i Tromeđaše da tog dana svakako posjete Bosansko Grahovo i odaju počast velikom komšiji, koji je kao beogradski srednjoškolac često boravio u Strmici i gdje bi se na putu kući popa Milana Plavšića nalazio sa ocem Petrom, koji je tu preuzimao poštu za Grahovo. Slavni Princip sa svojim ocem se, zatim, sa malim konjićem upućivao preko Mracaja i Omerovace pravo u svoje Grahovo i Obljaj.

 

 

 

2. VEČE STRMIČANA U BEOGRADU

Poštovani Strmičani, Tromeđaši i svi prijatelji Strmice,

 

usled nemilih događaja, koji su pogodili Srbiju i region, zavičajno udruženje "Strmička parohija" dana 21.05.2014. jednoglasno je donijelo odluku da se 2. Veče Strmičana u Beogradu odlaže do daljeg.

Udruženje će intenzivirati svoje aktivnosti u prikupljanju donacija, te pozivamo sve ljude koji mogu pomoći da nam se jave i da zajedničkim snagama realizujemo sve planirane radove.

Od sada vaše donacije možete uplaćivati i na slijedeće račune:

Žiro račun: 205-0000000207684-67

Devizni račun: 0070800040289

IBAN: RS35205007080004028920


Za sve dodatne informacije možete se obratiti predsjedniku udruženja gosp. Milošu Vranjkoviću na email: milos.vranjkovic@gmail.com

 

Upravni odbor.

 

 

 

REGISTROVANO ZAVIČAJNO UDRUŽENJE "STRMIČKA PAROHIJA" U BEOGRADU

Poslije jednogodišnjeg rada u okviru udruženja izbjeglica "Demokratska inicijativa Knin", Odbor Strmičana je odlukom Skupštine, održane u Beogradu 12. aprila, registrovan kao zavičajno udruženje "Strmička parohija" sa sjedištem u Beogradu, Lomina br. 4. Na Skupštini održanoj u dvorani opštine Novi Beograd izabran je upravni odbor od 15 članova rođenih na području Strmice, Mračaja, Zaseoka ili Bosanskog Drenovca. Za predsjednika je izabran Miloš Vranjković, podpredsjednik je Đoko Rodić, sekretarica je Valentina Opačić, a za blagajnika je izabran Jovica Radoš. Usvojen je statut, koji između ostalog obavezuje članove da aktivno djeluju „na očuvanju kulturnih tradicija i zaštiti srpskog identiteta i pravoslavlja u Strmičkoj parohiji“.

Na Skupštini je započeo i upis članova Udruženja. Određena je godišnja članarina od 1.000 dinara i usvojeno je rješenje pečata i članske knjižice. U idejnom rješenju dominiraju srpska trobojnica sa konturama zvonika Rođenja Svetog Jovana Preteče sa godinom 1618, kada je crkva u Strmici izgrađena.

Među prioritetetnim zadacima Zavičajnog udruženja je sanacija zvonika crkve Rođenja Presvete Bogorodice, koji je izgrađen 1913. godine i kojem je zbog dotrajalosti i neodržavanja, prema stručnoj ekspertizi, prijeti opasnost od rušenja. U protekloj godini rada Odbor Strmičana je sakupio 3.500 € dobrovoljnih priloga namjenjenih za sanaciju zvonika, a prikupljene su i ponude za izbor izvođača radova. Akciju prikupljanja pomoći novoregistrovano Udruženje će intenzivirati u Beogradu i svim mjestima u Srbiji gdje žive Strmičani i svi koji potiču iz Strmičke parohije. Naravno, uključujemo i sve one koje vole Strmicu i Tromeđu. Drugi hitan zadatak je obilježavanje značajnog jubileja 20-og Sabora Srba sa Tromeđe Like, Bosne i Dalmacije i njihovih gostiju i prijatelja "Sijelo Tromeđe", koje je u Strmici planirano za 18. i 19. jul, a imaće svečani karakter. Jedan od osnivača i urednik svih dosadašnjih programa Rade Matijaš upoznao je prisutne sa velikim teškoćama u obezbeđenju potrebnih finansijskih sredstava. Očekuje se da će ipak biti obezbeđena najminimalnija potrebna sredstva od institucija i pojedinaca u Srbiji, kojima su podnijeti odgovarajući zahtjevi sa potrebnom programskom dokumentacijom. Poznat je i dio učesnika 20. “Sijela Tromeđe”, ali o tome će više biti riječi krajem maja ili početkom juna. Sigurno je da će nastupiti većina pobjedničkih ojkačkih grupa – dosadašnjih “Sijela”, ali zbog svečarskog programa – jubileja, ove godine neće biti takmičenja, a biće sigurno i lijepih iznenađenja za Strmičane, Tromeđaše i sve koji 18. i 19. Jula dođu u Strmicu.’

Zavičajno udruženje " Strmička parohija" predložiće u narednom periodu i program obilježavanja najvećeg jubileja u našoj Strmici - 400 godina crkve Rođenja Svetog Jovana Preteče, koji će biti proslavljen 2018. godine. Udruženje pri tom želi, u saradnji sa kulturnom udrugom “Strmica”, crkvenim odborom Strmičke parohije i uz blagoslov Njegovog Preosveštenstva Vladike Dalmatinskog Gospodina Fotija, uvažavajuci i pismene prijedloge i mišljenja Strmičana iz cijelog sveta, da do kraja godine predloži detaljan plan programa za ovaj veliki jubilej, koji će, uz programska načela, sačinjavati i plan obnove ove crkve i drugih radova u porti, sa finansijskim planom.

Upravni odbor udruženja ocijenjuje da je ovo pravi put da se što vise pojedinaca, kroz pomenuta registrovana udruženja i odbore, uključi prijedlozima i donacijama u ovaj najvažniji zadatak svih strmičkih parohijana.

Ovo je ujedno i odgovor zavičajnog udruženja "Strmička parohija" na čudne i neprihvatljive navode, koji su na ovom sajtu objavljeni u ime "Strmičkog dijela odbora za obnovu naših svijetinja" gdje stoji pored ostalog: "Valja napomenuti da naši iz Srbije ovaj put nisu sudjelovali u cijeloj ovoj priči. Oni imaju soBstveni program, koji nije uvijek podudaran sa programom odbora u Strmici”. Identični stavovi iznijeti su, od strane pojedinaca, i na sastanku u Strmici 19. Aprila, na kojem je tim povodom održana i žučna rasprava. Zanimljivo je i indikativno što na taj sastanak, koji je održan u bratskoj kući (bivša "Pećinica"), niko nije bio pozvan od clanova strmičkog odbora iz Beograda (iako je više članova tih dana boravilo u Strmici), čija je aktivnost ponovo bila na tapetu. Kao prvo teško je reći šta je program i ko je osnovao pomenuti Odbor u Strmici. Drugo, kada je riječ o "cijeloj ovoj priči" predpostavljamo da je to vezano za obilježavanje 100 godina naše crkve Male Gospojine. Nije umjesno negirati učešće i doprinos članova Odbora iz Beograda u organizaciji i realizaciji kulturno - duhovnog programa na maloj sceni pčelinjaka Kraljice Marije. Uradili smo plakate i izradili DVD sa tog značajnog događaja za našu parohiju i samu Strmicu. DVD - 100 godina crkve u Strmici može se kupiti u crkvi u Strmici i u Beogradu, Lomina br. 4, a prihod je namijenjen obnovi zvonika.

Odbor iz Beograda i njegov počasni predsjednik Rade Matijaš, sredstva za taj dio aktivnosti, koji je dogovaran sa ocem Savom Majstorovićem, osigurali su kroz rad udruženja izbjeglica “Demokratska inicijativa Knin”, u okviru kojeg je djelovao odbor Strmičana, do registracije ovih dana. Članovi Odbora, njih 50, doputovali su tih dana u Strmicu posebno organizovanim autobusom, o svom trošku, a isto toliko članova Odbora iz Beograda doputovalo je svojim automobilima.

Što se tiče "soBstvenog računa i programa" - tacno je da ga Odbor iz Beograda ima ali novac na računu u iznosu od 3.500 €, koji su priložili brojni Strmičani, nismo dali neformalnom odboru za izgradnju, niti bilo kojem pojedincu jer bi, kako se vidi iz pomenutog teksta sa neseg sajta, završio u preopćoj formulaciji - "skupili i potrošili".
Ne sumnjamo da u pomenutom izvještaju novčana sredstva nisu utrošena na najbolji način ali još jednom molimo da ubuduće sredstva od priloga i donacija trošimo prema usvojenom programu sa dogovorenim prioritetima, jer da smo tako radili, bilo bi dovoljno novca da saniramo zvonik, pošto je to, složićemo se, prioritet svih prioriteta.
Nije nam jasna, a vrlo je i čudna formulacija (u pomenutom tekstu na sajtu) "normalni Strmičani" - a zar ima i nenormalnih i ko su?! Okanimo se toga. Dogovor kuću gradi - učili su nas naši stari, a zvonik sa zvonima iz 1933. godine opominje da moramo smišljeno, vrijedno, pametno i zajednički čuvati naše svetinje i našu Strmicu.

Neka ružne riječi i uočenu neslogu odnese strmička bura i opere Butišnica, a mi završimo sa nečim ljepšim. Izvršavajući zaključke pomenute Skupštine, upravni odbor udruženja uveliko priprema DRUGO STRMIČKO VEČE u Beogradu sa humanitarnim ciljem - prikupljanje sredstava za sanaciju zvonika. Druženje Strmičana održaće se 7. juna u restoranu Doma vazduhoplovstva u Zemunu, na istom mjestu kao i prošle godine. Biće ojkačke pjesme, dobre muzike, i poznatih estradnih umjetnika. Organizovaće se i prigodna lutrija. Nastaviće se i učlanjivanje u zavičajni klub.

Pozivamo sve Strmičane da dođu da se družimo, sjećamo, veselimo i prikupimo još novca da spasimo zvonik Male Gospojine od opasnosti rušenja!

Rezervacija za veče Strmičana se može obaviti na slijedeće brojeve telefona: Miloš Vranjković +381 63 234 199 i Jovana Kovrlija +381 64 50 14 568

Upravni odbor zavičajnog udruženja “Strmička parohija” - Beograd


Objavljeno 05.05.2014.

 

 

 

Godišnja skupština zavičajnog udruženja „Strmička parohija“

Godišnja skupština zavičajnog udruženja „Strmička parohija“ održaće se u subotu 12. aprila sa početkom u 17:30h u dvorani opštine Novi Beograd.

Ovo je odluka upravnog odbora Strmičana, koji je proteklu godinu djelovao u okviru udruženja izbjeglica „Demokratska inicijativa Knin“. Donesena je odluka da se odbor preorganizuje i registruje kao samostalno zavičajno udruženje “Strmička parohija“. Na zakazanoj skupštini izabraće se rukovodstvo i donijeti potrebna akta za registraciju udruženja. Bice to prilika da se analizira rad odbora u protekloj godini dana i utvrde kratkoročni i dugoročni ciljevi i zadaci.

Članove zavičajnog udruženja činiće svi sa mjestom rođenja ili porijeklom iz Strmice, Mračaja, Zaseoka i Drenovca, koji budu prisustvali skupštini i potpišu pristupnice sa adresama. Članovi udruženja mogu biti i svi drugi koji vole Strmicu i Tromeđu. Na skupštini u subotu 12. aprila u Novom Beogradu izabraće se rukovodstvo i usvojiti akta za registraciju i dogovoriti datum održavanja tradicionalnog druženja Strmičana u Beogradu.

 

 Objavljeno 06.04.2014.

 

 

IZABRAN ODBOR STRMIČANA U BEOGRADU

                                                
                U dvorani Skupštine opštine Novi Beograd, uz prisustvo oko 150 Strmičana, vjernika strmičke parohije, prijatelja Strmice i svih onih koji vole ovo prelijepo selo na tromeđi Like, Bosne i Dalmacije, 31. Marta 2013. održana je, prvi put u Beogradu, skupština Strmičana. Zavičajni skup je na početku blagoslovio nekadašnji strmički paroh Mirko Jamedžija koji je, poslije „Očenaša“, toplim riječima pozdravio svoje nekadašnje parohijanine i zaželio uspjeh na planu obnove strmičkih crkava.

              "Visok jablan pokraj Butižnice, nema lijepšeg sela od Strmice" razgalila je svojom pjesmom Strmičane i njihove goste Svetlana Spajić sa svojom pjevačkom družinom. Stalni gost strmičkog „Sijela Tromeđe“ Svetlana Spajić, neposredno prije druženja sa Strmičanima, nastupila je na koncertu koji je prenosio satelitski program RTS-a i prvi program Radio Beograda, što je posebna čast za Strmičane. Uz Svetlaninu pjevačku družinu, na početku i na kraju skupštine, pjevali su još i "Srpska Tromeđa" kao i muška i ženska pjevačka grupa KUD „Krajina“ iz Beograda.

               U uvodnom izlaganju predsjednik inicijativnog odbora Rade Matijaš je istakao da je bilo krajnje vrijeme da se Strmičani organizuju u Beogradu. Neposredan povod za ovu skupštinu bilo je obilježavanje 100 godina crkve Rođenja Presvete Bogorodice - Male Gospojine, što će se proslaviti 21. Septembra 2013. godine.

               Prioritet ovog odbora je uređenje zvonika Male Gospojine. Prije čišćenja mermernih portala zvonika, neophodno je njegovo učvršćenje. Očekuje se precizna specifikacija radova ali je već jasno da će za to trebati od 2.500 - 3.000 EUR-a. Privremeno improvizovano učvršćenje, koje je na ovom zvoniku urađeno davne 1932. godine, zbog zuba vremena je popustilo i moglo bi se desiti najgore – rušenje! Zato je ovo ocijenjeno kao najhitnije u obnovi i uređenju crkve Male Gospojine. Poslije ovog prioriteta istaknuta je potreba uređenja pčelinjaka Kraljice Marije Karađorđević, gdje je od 1932. -  1940. godine bio pčelinjak sa oko 70 košnica čijim ljekovitim medom su lječeni bolesnici u sanatorijumima širom Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. U uvodnom izlaganju bilo je riječi o uređenju ikonostasa i unutrašnjosti crkve, kao i česme ispred crkve. Nabrojano je još mnogo toga, što je nadopunjeno i u kasnijim diskusijama. Najhitnija potreba je ipak čisćenje i učvršćenje zvonika. Ostali zadaci koji nas očekuju u porti naših crkava, kao i obnova spomen česme kod Širkovog mosta posvjećene Engleskinji - srpskom dobrotvoru, Angelini Mis Irbi i drugi planovi, ostali bi kao obaveza u narednih 5 godina do velikog jubileja 400 godina hrama Rođenja Svetog Jovana Preteče. Odlučeno je, stoga, da se formira stalni fond u koji bi se uplaćivala sredstva po onoj narodnoj "uvijek pomalo i svak pomalo".
                Od grada Knina dobijeno je obećanje o uspostavljanju javne rasvete od puta, pokraj stambene zgrade, uz Čitluk do porte crkava i groblja. Upućen je zahtjev Srpskom narodnom vijeću u Zagrebu da interveniše kod Republičkog ureda za obnovu kako bi se odobreni projekat obnove popove kuće što prije realizovao. Bilo je riječi i o planovima privredne obnove Strmice, a kao najhitnije od Republika Hrvatske i Bosne i Hercegovine zatraženo je otvaranje malograničnih prijelaza i podjela malograničnih propusnica, jer na ovu granicu uskoro stiže šengenski - strožiji režim.
                Na skupštini Strmičana, o istorijatu kraja i strmičkih crkava, govorio je Milojko Budimir, a Strmičane su još pozdravili Danko Perić u ime plavanjskog udruženja i Jovan Kablar u ime udruženja Golubićana. Izabran je odbor od 15 članova koji će rukovoditi akcijama prikupljanja pomoći i realizovanja dogovorenog programa, a planirano je i organizovanje donatorske večere Strmičana i ostalih Tromeđaša u Beogradu sredinom mjeseca maja. Svi članovi odbora će sakupljati dobrovoljne priloge. Njihova imena su:  Amanović Mirko, Delja Slavko, Daničić Marija, Delja Siniša, Kovrlija Jovana, Kalanj Novak, Matijaš Rade, Novković Dragan, Mizdrak Dragan, Kurbalija Marko, Momić Perica, Radoš Sava, Radoš Jovica, Vranjković Mile I Knežević Anđelko. Na kraju skupa prisutni su uplaćivali dobrotvorne priloge. Spisak objavljujemo u nastavku.

              Obavještavamo prije toga da se prilozi mogu uplaćivati svakodnevno u udruženju izbjeglica "Demokratska Inicijativa Knin", Lomina 4 u Beogradu, svakog dana od 10-16 sati. Informacije možete dobiti i na telefone: 011/2688-064 I 064/1802-725. Blagajnik odbora Strmičana u Beogradu je Radoš Jovica, tel: 064/29-69-270

             Na konstitutivnoj sjednici odbora za predsjednika je izabran Miloš Vranjković. Podpredsjednik je Novak Kalanj, a sekretar Valentina Opačić. Pokretač inicijative za osnivanje Odbora Strmičana u Beogradu Rade Matijaš izabran je za počasnog predsjednika.

 

Dobrovoljni prilozi za obnovu crkve Rođenja Presvete Bogorodice u Strmici

Prikupljeno na skupštini Strmičana, DIK i Večeri Strmičana:

   Ime i prezime   EUR  
           
1. Dronjak Zdravko   50,00 + 50,00
2. Novković Željko   50,00 + 50,00
3. Daničić Miloš   50,00 + 50,00
4. Radić Nikica sa porodicom 50,00  
5. Vidović Đ. Ilija   50,00  
6. Momić Miodrag   50,00 + 50,00
7. Kalanj Novak   20,00 + 20,00
8. Dedejić Jovan   10,00  
9. Jamedžija proto Mirko 20,00  
10. Kurbalija Nikola   20,00  
11. Radaković Anđa   25,00  
12. Dronjak Jovan   25,00  
13. Radoš Sava   30,00 + 20,00
14. Dronjak Dubravko   10,00  
15. Dragaš Petar   50,00 + 100,00
16. Delja Siniša   50,00  
17. Radoš Jovica sa porodicom 10,00  
18. Radoš Lazar   10,00  
19. Vranjković Dragica   50,00  
20. Delja Slavko   20,00  
21. Novković Đuro   20,00  
22. Amanović Mirko   50,00  
23. Vranjković Jovan   100,00  
24. Piplica Jovo   50,00  
25. Knežević Anđelko   30,00  
26. Ševo Vladimir   20,00  
27. Noković Dragan   20,00  
28. Trivan Zoran   50,00  
29. Đurica Dragan   50,00  
30. Delja Danica   20,00  
31. Bjelić Sava   100,00  
32. Đurica Mišo   40,00  
33. Kuraica Mišo   20,00  
34. Krneta Lazar   10,00  
35. Radoš Nikola Nine   20,00  
36. Bačkonja Dragoljub   50,00  
37. Dragović Svetlana   5,00  
38. Knežević Sava   10,00  
39. Rašuo Vinko   100,00  
40. Knežević Vesna   30,00  
41. Odbor Strmičana u Beogradu 500,00  
42. Vidović (Nine) Dragan 50,00  
43. Pavlović Milka   10,00  
44. Vidović Miroslav pok. Steve 50,00  
45. Vidović Dušan pok. Đure 50,00  
46. Matijaš Nebojša   100,00  
47. Jovičić Snježana   20,00  
48. Vasiljević Slavoljub   70,00  
49. Firma iz Lugana - Knežević Stevo 150,00  
           
        DIN  
50. Novković Jovan   2.500,00  
51. Batas Lazar   1.000,00  
52. Dragaš Nina   1.000,00  
53. Cerovac Momir   1.000,00  
54. Momić Nikica   200,00  
55. Rodić Đoko   1.000,00 + 1.000,00
56. Momić Perica   5.000,00 + 30,00€
57. Živković Vaso   1.000,00  
58. Vukojević Nikola   2.000,00  
59. Daničić Marija   1.000,00  
60. Daničić Stevan   2.000,00  
61. Kurbalija Dušan   3.000,00  
62. Živković     1.000,00  
63. Cerovac Stevo   1.000,00  
64. Krneta Milan   1.000,00  
65. Kurbalija Marko i Stevan 10.000,00  
66. Porodica pok. Krnete Jovana 3.000,00  
67. Novković Petar   1.000,00  
68. Matijaš Rade sa porodicom 7.000,00  
69. Mizdrak Dragan   5.000,00  
70. Kurbalija Željko   5.000,00 + 4.000,00
71. Kurbalija Stana   500,00  
72. Kovačević Nikica (Saška Novković) 1.000,00  
73. Nena Hammond (Vukojević) 2.000,00  
74. Vidović Obrad   2.000,00  
75. Zeljak Delja Božica   2.000,00  
76. Ostojić Ljubomir   3.000,00  
77. Matijaš Snježana   2.600,00  
78. Marjanović Pavle   1.000,00  
79. Anđelković Nebojša   1.100,00  
80. Amanović Branko   2.000,00  
81. Dronjak Dukica   2.000,00  
82. Dujić Boris   1.000,00  
83. Milutinović Čedna   1.000,00  
84. Kovrlija Jovana   1.000,00  
85. Šljukić Dušan   1.000,00  
86. Đurica Boban   5.000,00  
87. Vranjković Petar   3.000,00  
88. Vučković Miroslav   1.000,00  
89. Mizdrak (Đure) Dragan 5.000,00  
90. Dronjak Gordana   3.000,00  
91. Mirčeta Zdravko   500,00  
92. Radić Nikica   1.000,00  
93. Amanović Alen   2.000,00  
94. Dronjak Nemanja i Bojana 3.000,00  
95. Ševo Milan   1.000,00  
96. Jeremić (Vidović) Mira 3.000,00  

 

izvještaj RTV Studio BA gdje su Strmičani, tu je i pjesma...