VAŽNI TERMINI I DEŠAVANJA U 2013-oj.

 
19.5.(maja) -STRMIČKI TREF- tradicionalno okupljanje Strmičana i njihovog roda iz centralne Evrope. Ove godine u arealu F.M.D. KOLO Neuhausen!
 
19.i 20.7.(jula)-sijelo za mlade i-SIJELO TROMEDJE- Strmički brend, prepoznatljiva smotra narodnog stvaralaštva i ojkačke pjesme.
 
21.9.(septembar) sajam -MALE GOSPOJINE- ovaj put sa velikim razlogom. Naša nova crkva ove godine slavi 100-ti rođendan. Odbor za obilježavanje godišnjice uz podršku našeg Vladike FOTIJA tim povodom sprema prigodan program.
 
21.9.(sep.) subota u 8 sati susret generacije 1951-og godišta,generacije koja je sigurno ostavila dubok trag u Strmičkim dešavanjima.
 
 
 
 

SKUPŠTINA STRMIČANA U BEOGRADU

 

Inicijativni odbor za osnivanje Odbora Strmičana u Beogradu odlučio je da se skupština Strmičana, njihovih komšija sa Tromeđe kao i svih onih kojima je Strmica u srcu održi u nedjelju 31. Marta 2013. godine u dvorani Skupštine opštine Novi Beograd sa početkom u 11 časova.

Na prvom skupu Strmičana u Beogradu, ovakve vrste, izabraće se Odbor koji će, za početak djelovati u okviru udruženja izbjeglica „Demokratska inicijativa Knin“. Osnovni zadatak odbora biće obnova i uređenje crkve Rođenja Presvete Bogorodice – Male Gospojine u Strmici kako bi što lijepša dočekala svoj značajni jubilej 100 godina od osveštenja.

Na skupštini će biti riječi o istorijatu Strmice i njenih crkava kao i prošlosti Strmičke parohije kojoj pored strmičkih crkava Male Gospojine i Rođenja Svetog Jovana pripada i crkva Svetog Petra u Bosanskom Drenovcu.

Uz prigodan zavičajni program Strmičani će se dogovarati o akcijama prikupljanja sredstava za uređenje crkve i njene porte kao i što većem prisustvu vjernika strmičke crkve, naročito onih koji žive u Beogradu kao i u drugim gradovima Srbije. Inicijatvni odbor je planirao uređenje zvonika, česme ispred crkve i pčelinjaka Kraljice Marije Karađorđević, koji bi kao spomenik postao svojevrsni ljetni oltar ili mala scena. U unutrašnjosti crkve planira se uređenje ikonostasa. Sve akcije Odbora Strmčana iz Beograda biće koordinirana sa Odborom u Strmici i strmičkim parohom ocem Savom Majstorovićem.

Proslava velikog jubileja crkve Male Gospojine uz blagoslov Njegovog Preosveštenstva Vladike Dalmatinskog gospodina Fotija, prema ovom planu, održaće se 21. septembra (subota) sa Svetom liturgijom u 10 časova i prigodnim duhovnim i kulturnim programom, koji će se održati po završetku službe Božije.

Iz Beograda je planiran organizovan autobuski prijevoz sa polaskom u petak 20. Septembra u večernjim satima i povratkom u Beograd u ponedeljak u jutarnjim satima.

Ovim putem Odbor poziva sve Strmičane, sve vjernike strmičke parohije, kao i sve one kojima je Strmica u srcu da se okupe na prvoj skupštini gdje će početi i prikupljanje dobrovoljnih priloga.

Sve šire informacije o skupštini Strmičana u Beogradu možete dobiti na telefone +381 11 2688 064 i +381 64 1802 725 ili lično u Beogradu u Lominoj br.4 svakog radnog dana od 10h – 16h. Na raspolaganju je i email adresa dik@beotel.rs